Адвокат Київ ТІТОВ І.С.

Верховний Суд зробив висновок, що адвокат має право самостійно засвідчувати копії довіреностей на представництво інтересів в судах.

Проблематика засвідчення копій довіреностей на представництво інтересів в судах особисто адвокатом не є новою.

Довіреність на представництво інтересів в судах

 

Відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України повноваження представників сторін мають бути підтвердженні, зокрема довіреністю фізичної особи. Окрім того, відповідно до вказаного нормативного документу, довіреність має бути посвідчена нотаріально... Саме нотаріально, а не адвокатом чи взагалі не посвідчена, а надана лише її копія. З цього приводу було багато суперечок при розгляді справ в адміністративному судочинстві. Деякі суди приймали світлокопії довіреностей на підтвердження повноважень адвоката, деякі приймали копії, що засвідчені адвокатом, деякі взагалі не приймали засвідчені адвокатом копії довіреностей, обґрунтовуючи своє рішення тим, що посвідчена особистим підписом адвоката довіреність, не є належним доказом повноважень через те, що вона не посвідчена нотаріально.

Нарешті Верховний Суд зробив висновок, що посвідчувати копії довіреностей адвокат має право самостійно, аргументувавши своє рішення тим, що відповідність копії письмового доказу оригіналу засвідчується учасником справи. В свою чергу, звертаємо особливу увагу, що при засвідчені, у тому числі і довіреності на представництво, обов’язково необхідно вказувати особу, що засвідчила довіреність, а саме ПІБ адвоката та дату такого засвідчення.

Адвокат Тітов Ігор Сергійович має великий досвід представництва інтересів своїх клієнтів в адміністративних судах України.

© 2019 АДВОКАТ - ТІТОВ ІГОР СЕРГІЙОВИЧ

м. Київ, вул. Еспланадна, 32 в літері «В»
тел. +38 (097) 338-35-86
тел. +38 (050) 753-64-75