Адвокат Київ ТІТОВ І.С.

Верховний Суд надав інформаційний лист, щодо скасування накладеного арешту на майно

Зокрема мова йде про скасування накладеного арешту на майно під час досудового слідства за правила Кримінального процесуального Кодексу України 1960 року.

скасування арешту майна

За нормами КПК 1960 року взагалі не передбачалось можливості скасування арешту майна за ініціативою осіб, які не були учасниками кримінального провадження у справі. При цьому суди, відмовляли в скасуванні арешту на зазначене майно, мотивуючи свою позицію тим, що оскільки питання стосується право власності на майно, то зазначені питання повинні розглядатися за правилами цивільного судочинства.

В лютому місяці 2019 рока Верховний Суд, а саме Велика Палата Верховного Суду, надала дайджест в якому зазначила, що арешт на майно, накладений за правилами кримінального судочинства, підлягає скасуванню за правилами того виду ж судочинства, а тому відповідно до ст. 174 КПК України 2012 року, власники майна, якщо вони навіть не були учасниками кримінального провадження, мають право заявити клопотання про скасування арешту на своє майно. Арешт майна скасовується ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування або судом під час судового провадження. Також законодавець передбачив і строки розгляду вказаного клопотання, встановивши термін розгляду клопотання не пізніше трьох днів з моменту надходження клопотання про скасування арешту майна.

Адвокат Тітов Ігор Сергійович має досвіт в питаннях скасування арешту майна.


© 2019 АДВОКАТ - ТІТОВ ІГОР СЕРГІЙОВИЧ

м. Київ, вул. Еспланадна, 32 в літері «В»
тел. +38 (097) 338-35-86
тел. +38 (050) 753-64-75